Header Ads

Inilah Resepi Sebenar PES TOMYAM HOMEMADE, Rasanya Memang Lagi Sedap Dari Beli Yang Dah Siap Kat Pasar, Begini Cara Nak Sediakannya...


Pasti ramai kat sini peminat setia masakan tomyam bukan? ha.. kali ini admin nak kongsikan petua pes tomyam homemade.

Saya nak share resepi PES TOMYAM HOMEMADE.

RESEPI PES TOMYAM



Bahan-bahannya:

2 biji bawang besar
4 biji cili merah
10 biji cili kering
2 inci lengkuas
4 batang serai
2 sudu udang kering
6 helai daun limau purut
2 inci belacan (dibakar)
air asam jawa, gula & garam



Cara-caranya:

1. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air.

2. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.

3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pecah minyak n menjadi pes.



4. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nak guna boleh ambil.

P/s
Boleh diguna utk menu Bihun Goreng Tomyam dan Nasi Goreng Tomyam.

No comments:

Powered by Blogger.